Türkiye’nin 11 Citta Slow (Sakin Şehir) kentinden biri olan Şavşat’ta Dünya Citta Slow günü etkinlikleri kapsamından yöresel ürünlerin satışa çıkarıldığı Citta Slow Pazarı kurularak bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.
Şavşat Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının organizesiyle düzenlen program kapsamında Citta Slow Pazarında yöresel ürünler satışa sunulurken yöre şivesiyle söylenen türküler eşliğinde horon oynandı.
Programa Artvin Vali Yardımcısı Adem Başoğlu, Şavşat Kaymakamı Emre Yalçın, Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, İl Kültür Turizm Müdürü Ömer Gümüş ilgililer ve vatandaşlar katıldı.
Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk’te yaptığı açıklamada bugünün Dünya Citta Slow günü olduğunu ifade ederek dünya genelinde 30 ülkede 235 kentte Citta Slow pazarı kurulduğunu söyledi.
Şavşat 2015 yılı Haziran ayında Citta Slow ünvanı aldığını hatırlatan Öztürk “Bugünde Citta Slow kriterlerine uygun olarak yöresel el sanatlarının, gelenek göreneklerimizin, kültürel değerlerimizin yaşatıldığı bir pazar ortamındayız. Citta Slow felsefesindeki şey hayattan tat almak, büyük kalabalık şehirlerimizde bunalan insanlarımızın bir araya gelmesi. Kültürel değerlerimizin geçmişten geleceğe aktarılması, yöresel mimarimizin yaşatılması. Dünyanın her yerinde bugün citta slow pazarları kuruluyor. Bizde burada Citta Slow pazarı kurduk” dedi.
Şavşat Citta Slow Temsilcisi Filiz Özcan’da 30 ülkede 235 kenttin Citta Slow ünvanını taşıdığını belirtti. Şavşat’ın da Türkiye’de ki 11 Citta Slow kentinden birisi olduğunu belirten Özcan “Citta Slow gününü bizde kendi ilçemizde kutlamak istedik.Yerel kalkınma modeli ile ilçemizi tanıtmaya kararlıyız. Biz Citta Slow kent ünvanını aldıktan sonra ilçemiz turist akımına uğradı. Gelen turistlere yöresel ürünlerimizi satarsak yöre insanın kalkındırmalıyız. Böylelikle yerel kalkınma modelini gerçekleştirmiş oluruz” dedi.
Kurulan pazara vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden Özcan, “İnsanlarda vatandaşlarda üretme isteği gördük. Bunun devamının geleceğine inanıyorum. Bu pazarın devamlı açık kalması için bir kültür sokağı yapılmasını istiyoruz. Citta Slow madem yerel kalkınma modeli, madem geçmişi geleceğe aktarma modeli biz bunu sağlamak zorundayız” dedi.
Özcan, “Citta Slow günü her yıl geleneksel olarak Eylül ayının son Pazar günü kutlanıyor. Bu etkinliklere panel, çalıştay, pazarlar gibi değişik etkinliklerde eklenebiliyor. Burada ki pazarda yöre insanı tarafından üretilen yetiştirilen elma, armut, peynir bal, pekmez gibi çok sayıda ürün sergileniyor. Yiyeceklerin yanı sıra kadınlarımızın el emeği göz nuru ürünleri olan oya, yazma, dantel, çorap, patik, çeyizlik gibi ürünlerde bulunuyor” diye konuştu.
Protokol üyelerince pazarın gezilmesinin ardından yöresel çalgı ve türküler eşliğinde horon oynandı. Adem GÜNGÖR /ARTVİN(DHA)
0 Yorumlar