Artvin Valiliği, İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Artvin İli Mantar Üreticileri Birliği paydaşlığında düzenlenen bilgilendirme toplantısına Artvinli mantar üreticileri ve bu işi yapmak isteyenler katıldı. Bilgilendirme toplantısının onur konuğu Artvin’i kayın (İstiridye) mantarı ile tanıştıran eski Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya oldu. Artvin ilinde yapılan mantarcılık projesi kapsamında Artvin İli Mantar Üreticileri Birliği’nin seraları da dahil olmak üzere ilçelerdeki mantar seralarını da gezen Kaya, aynı gün hem Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde hem de AÇÜ’de söyleşi yaptı.
Artvin’de kayın mantarı (istiridye) yetiştiriciliğini geliştirmek amacıyla üreticilere yönelik bilgilendirme toplantısına Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Şube Müdürü Hakan Keskin, Muhtarlar Derneği Başkanı Cafer Azizağaoğlu, Artvin İli Mantar Üreticileri Birliği Başkanı Ali Fuat Beyaz, Artvin Kadın Girişimciler Kooperatifi Başkanı Hatice Nur Ersöz, AFGAD Başkan Yardımcısı Sami Özçelik ve kayın mantarını öğrenmek isteyen ve üretime başlayan üreticiler katıldı.
Artvin’de istiridye mantarı üreticilerine yönelik bilgilendirme toplantısında Türkiye’de tüm Avrupa ülkelerine eşdeğer bir bitki zenginliği, mantar zenginliği olduğunu ifade eden Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ömer Naci Kaya, bu zenginliklerin korunması ve değerlendirilmesi noktasında çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. Kaya; “Arazi yapısından dolayı Artvin´de birçok projeyi hayata geçiremezsiniz. İlin coğrafyası engebeli, arazi çok sert. Ancak kentte doğal endemik zenginlik çok fazla. Kayın ağacı bu bölgede doğal olarak yetişen bir tür. Müdürlük olarak orman köylüsüne az maliyetle çok para kazandırmak için kayın mantarı projesini uygulamaya koyduk. Köylülerimize kurumdaki uzman personel kayın mantarı projesini anlattı” dedi.
Bir kütüğün 10 lira dolayında maliyeti olduğunu ifade eden Kaya, “Bir kütük yaklaşık 6 yıl ürün verebilir. Her bir kütükten en az 15 günde bir ürün alınabilir. Yani bir kütükten yaklaşık 4 kilo mantar elde edilebilirsiniz. Bu mantarın kilosunu ortalama 15 ile 20 liradan satan köylümüz, bir kütükten bir yılda yaklaşık bin 500 lira kazanabilir. Gideri 10 lira olan bir kütükten yılda bin 500 lira gelir elde edilebilir. Kayın mantarı, haftada bir kez sulama yapılan, son derece zahmetsiz bir gelir kaynağıdır mantar üreticiliği konusunda Artvin´i Türkiye´nin lokomotif şehri yapmak mümkün. Bu proje ile köylünün yüzünü güldüreceğimize inancım tamdır.” diye konuştu.
Artvin coğrafyasının da göz önüne alındığında doğal mantarların değerlendirilmesi Artvin halkına önemli bir ekonomik katkı sağlayacağını vurgulayan Kaya, son yıllarda devlet desteğiyle Artvinli üreticilerin özellikle kayın mantarıyla ilgili güzel seralar oluşturduğunu söyledi. Kaya, “ 2012 yılında bundan 6 yıl önce kayın mantarı çalışmalarına başladığımızda önce bu işi yapacak olanlara alt yapı bilgileri verdik. Bizzat nasıl yapılacağını göstererek üreticilerle birlikte bu işe start verdik. Aradan 6 yıl geçti. Görüyorum ki çok yol kat edilmiş.
Mantar üreticileri Birlik kurabilecek kadar bu işi ciddiye almışlar. Bir kere bu beni çok mutlu etti. Beni bu söyleşiye, bilgilendirme toplantısına davet ettiklerinde seve seve kabul ettim ve Artvin’deyim. Buraya geldikten sonra söyleşiden önce çalışma kapsamında seraları gezdik. Üretimi nasıl artıracağımız, hataları ve eksikleri üreticilerimize anlattık. Özellikle kayın mantarı üretiminden Artvin’in Türkiye ve Dünya’daki pastadan nasıl pay alabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Bugün bu salonda bulunan değerli girişimcilere şunu söylemek isterim.
Artvin’in gerek coğrafyası, gerek iklimi, nem oranı bilinçli çalışkan insanları ve diğer kriterleri kayın ve diğer mantar türleri için biçilmiş kaftan diyebilirim. Daha önce söylemiştim tekrar edeyim. Artvin mantar üretiminde Türkiye’de dünyada marka olabilecek özellikler taşıyor. Yeter ki üretim tekniğini ve bilgilerini doğru kullanalım. Şimdi arkadaşlarımız tesislerini kurmuş, markayı almış. Bu işi profesyonel yapmak için kolları sıvamışlar.
Ben Artvin İli Mantar Üreticileri Birliği’ni, bu birliği kuran arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Eksiğimiz var mı var. Bunlar zaman içinde giderilir. Bakın iyi bir terzi olmak istiyorsanız birkaç top kumaşı zayii edeceksiniz. Hiçbir şey yapmadan, deneme, yanılma olmadan, bir eylem içinde bulunmadan üretici olunmuyor. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Artvin’in muhteşem coğrafyası iklimi ve çalışkan insanları birleştiğinde Artvin mantar konusunda sözü edilen marka bir kent olacak. Ben Artvin’i çok seviyorum. Burada görev yapmış olmaktan, bugün mantarı konuşuyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Siz ilan etmeseniz de Kendimi Artvin’in fahri hemşehrisi olarak görüyorum. ” diye konuştu.
MANTARCILIK KÖYDEN KENTE GÖÇÜ ÖNLEYECEK BİR PROJEDİR - Köyden kentte göçün önlenebilmesi, köylünün kırsalda kalkındırılabilmesi, yerinde istihdam edebilmek için kurumlar ve devlet olarak desteklemek gerektiğini vurgulayan Kaya, “Dünya’da mantar zenginliği bakımından ilk 5 ülkeden biri konumundayız. Bu zenginliğimizi kullanmak gerekiyor. Orman genel müdürlüğümüzün trüf eylem planı kapsamında 3 yıl önce başlattığı çalışmadan önce ülkemizde 4 tane doğal trüf türü biliniyordu. Şuan bu alanda 100 ‘ü aşkın tür bulundu. ” dedi.
15 GÜNDE BİR ÜRÜN ALINABİLİR - Kaya, kayın mantarı üretimini ise şöyle anlattı: “Kayın ağacı kökünün üst kısmından 3-4 santimetrelik kısmını keserek ayırıyoruz. Kütüğe mantarın tohumunu döküyoruz. Yüzeyi tamamen kapladıktan sonra üzerine çok ince odun talaşı döküyoruz, sile nemlendirip etrafına pamuk yerleştiriyoruz. Kestiğimiz parçayı üzerine çakıyoruz. Bunu yaparken tohumların sıkışıp çatlamamasına dikkat etmek zorundayız. Daha sonra tavada erittiğimiz mumu kesik bölgenin etrafına sürüyoruz. Kütüğü, nemlendirdiğimiz siyah bir poşetin içine yerleştirerek ağzını sıkı şekilde kapatıyoruz. Bir ay sonra poşet açıldığında kütüğün çevresinde beyaz bir tabakanın oluşur. 15 gün sonra mantarlar boşluklardan çıkar. Hava sıcaklığının 8 ile 24 derece arasındaki yerlerde, bu kütükten 15 günde bir ürün alınabilir. Bana verdiğiniz bu fırsattan dolayı çok teşekkür ediyorum. Artvin basını bu konuda en başından beri 6 yıldır, takip ediyor, yazıyor, konuyu gündemde tutuyor üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Ben bu anlamda sizlere teşekkür ediyorum.” dedi.